Դասարանական աշխատանք

171.

Լուծում՝ 60×2:3=40
Պատ.՝ 60-ի 2/4-ը = 40

172.

Լուծում՝ 36×5:6=30 30+36=66
Պատ.՝ 66

173.

Լուծում՝ 420×3:7=180 (մաս 1) 420:4=105 (մաս 2) 180+105=285 420-285=135 (մաս 2)

179.

Լուծում՝ 12500-ի 14%-ը=14250
Պատ.՝ 14250 մեքենա

180.

Լուծում՝ 2000կգ-ի 40%-ը=800կգ 2000-800=1200 1200կգ-ի 30%-ը=360կգ 1200+360=1160 2000կգ-1160կգ=840կգ
Պատ.՝ մնացորդ = 840կգ


181.

ա) X*20:100=125 125×100=12500 12500:20=625
բ) X*35:100=140 140×100=14000 14000:35=400
գ) X*110:100=770 770×100=77000 77000:110=700
դ) X*7/10:100=7/25 7/25×100=700/25 700/25:7/10=7000/175=1400/35=280/7

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s