Տոկոսներ. Տնային աշխատանք

  1. 20 մետր բրդե գործվածքից կտրեցին 3 մ:
    Որոշիր, թե բրդե գործվածքի քանի՞ տոկոսը կտրեցին:

    Պատասխան՝  15%
  2. Կոտորակը գրիր տոկոսի տեսքով:
    21/20=105%

  3. Հաշվիր, թե պատկերի ո՞ր տոկոսը ներկված չէ կապույտ գույնով:Windows10_HP.jpg
    Պատասխան՝ 40 %

  4. 1. Ընտրիր ճիշտ շարունակությունը՝ 1կմ-ը հավասար է
    100 մ
    1000 մ
    10000 մ
    10 մ

    2. 5կմ-ի 42%=?մ


    5. Թվի 3/4 -րդ մասը ներկայացրու տոկոսի տեսքով և համեմատիր 76% տոկոսի հետ:
    Երկրորդ պատուհանում գրիր  >, < կամ = նշաններից մեկը:

    3/4=75%

    75%<76%


    6. Խանութը ստացավ 400 կգ գազար:
    Աննան գնեց ամբողջ գազարի 5%-ը, իսկ Արմենը՝ 1%-ը:
    Քանի՞ կգ գազար գնեց նրանցից յուրաքանչյուրը:  


    Պատ.՝ Աննան գնեց 20կգ գազար: Արմենը գնեց 4կգ գազար:

    7. Դետալի պատրաստման վրա ծախսվում է 1600 դրամ:
    Նոր տեխնոլոգիաների ներդրման միջոցով հաջողվեց դետալի ծախսը իջեցնել 2%-ով:
    Որքա՞ն դարձավ դետալի նոր գինը:

    Պատասխան՝  32 դրամ:


    8. Հաշվիր, թե ի՞նչ գումար կլինի բանկային հաշվի վրա մեկ տարի հետո, եթե հիմա հաշվի վրա կա 7000 դրամ և տարեկան այն ավելանում է 4% տոկոսով:

    Պատասխան՝  280+7000=7280 դրամ:


    9. Հաշվիր 900-ի 5%-ը:

    Պատասխան՝ 45


    10. Տղան կարդաց գրքի 209 էջ, որը կազմում է ամբողջ գրքի 19%-ը: Քանի՞ էջ կա գրքում:

    Պատասխան՝ գրքում կա 1100 էջ:


    11. Գտիր թիվը, եթե նրա 2% -ը հավասար է 14 -ի:

    Լուծում՝ X*2:100=14 14×100=1400 1400:2=700

    Պատասխան՝  700


    12. Գտիր այնպիսի թիվ, որի 29%-ը 203-ն է:

    Լուծում՝ X*29:100=203 203×100=20300 20300:29=700

    Պատասխան՝ 700

    13. Տատիկը թխեց 175 կարկանդակ, որոնցից 14-ը կերավ Հայկը:
    Որոշիր, թե կարկանդակների քանի՞ տոկոսը կերավ Հայկը:

    Պատասխան՝ Հայկը կերավ կարկանդակների  8 %-ը:

    14. Դպրոցում սովորում է 500 աշակերտ, որոնցից 270-ը աղջիկներ են: 
    Դպրոցի աշակերտների քանի՞ տոկոսն են կազմում աղջիկները:

    Պատասխան՝  54 %-ը:


    15. Գտիր թիվը, եթե նրա 29%-ը հավասար է 1015-ի:

    Պատասխան՝ 3500

    16. Այգուց հավաքեցին 2600 կգ խնձոր, որոնց 13% -ը ուղարկեցին խանութ, իսկ մնացածը՝ շուկա:   

    Քանի՞ կգ խնձոր ուղարկեցին շուկա:

    Պատասխան՝ շուկա ուղարկեցին 2262 կգ խնձոր: 


    17. Պանիրը արժեր 1100 դրամ: Որքա՞ն է պանրի նոր գինը 5% -ով էժանանալուց հետո:

    Պատասխան՝ պանրի նոր գինը 1045 դրամ է:

    18. Այգումսոճիներ տնկեցին: Ծառերի 80%-ը ամրացավ, իսկ մնացածը՝ չորացավ: 
    Գտիր, թե քանի՞ ծառ տնկեցին, եթե ամրացավ դրանցից 32-ը:

    Պատասխան՝ տնկեցին 40 ծառ:
Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s