Տոկոսներ

136. Ուղղանկյան մակերեսը 900 սմ2 է։ Քանի՞ քառակուսի սանտիմետր է նրա մակերեսի 1 %-ը: Քանի՞ քառակուսի սանտիմետր է նրա մակերեսի 16 %-ը։
Պատասխան` 1% = 9, 16% = 144

137. Որքա՞ն է 536-ի 100 %-ը:
Պատասխան` 100% = 536

138. Զամբյուղում կա 300 խնձոր։ Գտե՛ք խնձորների քանակի 20 %-ը։
Պատասխան` 300 : 100 x 20 = 60

139. Մի գյուղացին իր այգուց հավաքել է 1500 կգ խաղող, իսկ մյուսը՝
30 %-ով պակաս։ Ընդամենը քանի՞ կիլոգրամ խաղող են հավաքել
երկու գյուղացիները։
Լուծում` 1500:100=15, 15×30=450, 1500-450=1050, 1500+1050=2550
Պատասխան` 1 — 1500, 2 — 1050, միասին — 2550

141. Ո՞րն է ավելի շատ՝ 900-ի 15 %-ը, թե՞ 800-ի 20 %-ը։
Լուծում` 900:100×15=135, 800:100×20=160
Պատասխան` 800-ի 20%-ը ավելի մեծ է

142. Զբոսաշրջիկն անցել է ճանապարհի 1/4-ը։ Ճանապարհի քանի՞ տոկոսն է նա անցել։
Լուծում` 1/4×4=4/4
Պատասխան` նա անցել է ճանապարհի 25%

  1. Պատասխանե՛ք հետևյալ հարցերին.
    ա) 1 մետրի քանի՞ տոկոսն է 1 դեցիմետրը.

    10%

    բ) 10 տոննայի քանի՞ տոկոսն է 1 ցենտները.

    100%

    գ) 1 քառակուսի մետրի քանի՞ տոկոսն է 1000 քառակուսի սանտիմետրը։

    1000%

146. Ո՞րն է ավելի քիչ՝ 150-ի 80 %-ը, թե՞ 100-ի 120 %-ը։
Լուծում` 150×80%:100=120, 100×120%:100=120
Պատասխան` Նրանք հավասար են

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s